Ontstoken huig behandelen, symptomen meer

0 Gedeeld
0
0
0

Ai, dat doet vast zeer! We staan dan ook liever niet in je schoenen, mocht je inderdaad kampen met een ontstoken huig. Slikken doet pijn, praten doet pijn, eten doet pijn en zelfs drinken geeft een meer dan vervelend gevoel. Hoe je het ook wendt of keert, it hurts.

In deze blog zullen we het onderwerp ‘een ontstoken huig’ behandelen. Zo gaan we in op de eventuele symptomen ervan, maar ook wat je er tegen kan doen. We willen daarbij uitdrukkelijk benadrukken dat dit géén medische blog is. Raadpleeg altijd een arts bij hevige klachten. Ons woord is daarin absoluut niet leidend. Maar goed, deze blog doorlezen kan in principe niet heel veel kwaad.

Wat is je huig?

De huig, ook wel bekend als het zachte gehemelte, is een zachte, vlezige structuur aan de achterkant van je mond, net boven de keel. Het heeft een belangrijke rol bij het slikken en spreken. De huig beweegt omhoog en omlaag om de luchtstroom te reguleren tijdens het spreken en om te voorkomen dat voedsel de neus binnenkomt tijdens het slikken. Het is een essentieel onderdeel van het mond- en keelgebied. Je kan dan wel begrijpen dat het ontzettend veel ongemak veroorzaakt, wanneer je huig ontstoken is.

Wat is een ontstoken huig?

Een ontstoken huig, ook bekend als uvulitis, verwijst naar de ontsteking van de uvula (huig), de kleine flap weefsel die achter in de keel hangt. Hoewel het een kleine structuur is, speelt het dus een cruciale rol bij het slikken, spreken en ademen. De ontsteking van de huig kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronderbacteriele, virale of bacteriële infecties, allergieën, irritatie door roken of luchtverontreinigende stoffen, uitdroging en zelfs letsel aan de keel.

Symptomen

Er zijn veel symptomen waar je last van kan krijgen. We hebben een aantal van de meestvoorkomende symptomen op een rijtje gezet:

  • Rode, opgezwollen huig
    Kijk je zelf (of een ander) in je mond, dan kan het zijn dat de huig erg is opgezwollen en een vuurrode kleur geeft. Het leidt tot irritatie bij
  • Witte vlekken
    Soms kunnen er op de huig ook witte vlekjes zitten.
  • Pijn bij praten
    Door de irritatie en zwelling kan praten pijnlijk worden, waardoor je mogelijk heesheid of een schorre stem ervaart.
  • Moeite met slikken
    De zwelling van de huig kan het slikken bemoeilijken, waardoor zelfs het doorslikken van speeksel pijnlijk kan zijn.

Het hoeft trouwens niet zo te zijn dat je van alle symptomen last krijgt. Sterker nog, misschien ervaar je slechts twee van de tig symptomen, maar kan je alsnog met hetzelfde worden gediagnosticeerd als iemand met andere symptomen.

Naar de arts

Als je een dag last ervaart van je huig, dan is dat niet per definitie een reden tot paniek. Wellicht is het de volgende dag weer over, heb je er nooit meer last van en is er niks aan de hand. Maar, als je je zorgen maakt, contacteer dan direct een arts. Je kan beter een keer te vaak bellen naar de huisarts assistent, dan een keer te weinig. Met andere woorden, wij gaan niet vertellen wanneer je naar de arts moet, maar wacht in elk geval niet te lang. Vaak is het zo dat klachten alleen maar erger worden, als je er al een langere tijd mee loopt, maar niks mee doet. Onze gezondheidszorg is relatief goed geregeld, dus ga nou maar gewoon…

Behandelingen

Afgezien van wat een arts je wel of niet voorschrijft, zijn er ook een paar ‘behandelingsopties’ die je zelf kan ‘toepassen’ op je situatie.

Zo is het allereerst van groot belang dat je je huig zo min mogelijk belast met irriterende stoffen. Dus, sla het roken even over, drink geen alcohol en probeer pittige gerechten zoveel mogelijk links te laten liggen. Vergeet bovendien niet te drinken. Het is niet ineens de bedoeling dat je helemaal niks meer drinkt, want je lichaam kan er op een gegeven moment niet meer zonder. Dat je niet of nauwelijks drinkt kan trouwens ook nog eens andere, vervelende klachten veroorzaken.

Mocht de huig ontstoken zijn door een bepaalde allergie, dan krijg je wellicht daar iets voor voorgeschreven door een arts. Hetzelfde geldt bij een virale of bacteriële infectie. Zij hebben jouw probleem vast ‘vaker’ gezien en hebben ervoor geleerd om je van je problemen af te helpen.

Voorkomen is beter dan genezen

Verder weet iedereen dat voorkomen beter is dan genezen. Begeef je bijvoorbeeld met name in schone lucht of zorg ervoor dat je beschermende accessoires draagt, als je je (langdurig) in een verontreinigde lucht begeeft. Daarnaast is het verstandig om zaken zoals roken of het overmatig drinken van alchohol te vermijden. En als je dan toch lekker bezig bent, kan je net zo goed een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap in je leven implementeren. Niet dat dat perse een ontstoken huig tegengaat, maar over het algemeen kan je lichaam fysieke ongemakken beter hendelen.

Conclusie

Een ontstoken huig kan vervelende symptomen veroorzaken, maar met de juiste behandeling en preventieve maatregelen kunnen de meeste mensen snel herstellen. Het is belangrijk om medische hulp te zoeken als de symptomen aanhouden of verergeren. Een dokter is er om je te helpen, niet om je het leven moeilijker te maken.

0 Gedeeld
Gerelateerd