Ken je deze castleden van De Kotmadam nog?

0 Gedeeld
0
0
0

Kijk, voor het begin van deze serie ga je echt het verleden in. Het eerste seizoen kwam namelijk in 1991 op de buis. Dat is al, en schrik niet, meer dan dertig jaar geleden. Daarmee zeggen we helemaal niet dat jij oud bent, maar de serie is dat dus wel.

Hoewel er al is aangekondigd dat het vijfentwintigste seizoen ook de laatste zal zijn, heeft de serie door de jaren heen wel degelijk een ontwikkeling doorgegaan. Hoewel we in deze blog met name zullen focussen op de blog, zal je ook van allerlei andere weetjes over deze serie te weten zien te komen. Misschien heb je er al weleens van gehoord, maar heb je verder gewoon geen idee waar het nu eigen om gaat. Met andere woorden, deze blog is er voor iedereen.

Waar gaat De Kotmadam over?

Gaat de serie over iets met het huren van een eigen kot? Nou, een soort van wel ja. De serie speelt zich af in onze geliefde studentenstad Leuven. Daar staat een snoepwinkeltje (genaamd ‘Het Snoephuisje’) van Jeanne Piens. Zelf woont Piens naast de winkel in een huis wat veel te groot is voor haar alleen. Om wat extra bij te verdienen, verhuurt ze maar liefst vijf studentenkamers. Kotmadam Jeanne (weet je gelijk waar de naam van de serie vandaan komt) verhuurt haar kamers aan de meest uiteenlopende studenten, wat doorgaans tot interessante, grappige en indrukwekkende situaties leidt. Haar man Jef Liefooghe is een tuinier voor de plantsoendienst van de gemeente en huisvriend Odilon Bonheur, een cipier in de Leuvense gevangenis, was in het begin ook veelal van de partij.

Al met al is het een serie om volop van te genieten. En ja, je moet ervan houden en hoeft alles zeker niet te serieus te nemen, maar over het algemeen wordt het door velen gewaardeerd.

De cast van De Kotmadam

Het is, zoals je misschien wel begrijpt, voor ons onmogelijk om letterlijk de volledige cast aan je te laten zien. Tenminste, dat kan wel, maar dan zijn we morgen nog bezig. Vandaar vertellen we je eerst iets over de hoofdpersonages, waarna we in het algemeen wat vertellen over andere personages. We hopen dat je zo alsnog een goed beeld krijgt van de serie en de bijbehorende cast.

Hoofdpersonage Jeanne Liefooghe-Piens

Jaren actief: 1991 – 2024 (alle seizoenen)
Gespeeld door: Katrien Devos

Natuurlijk, de kotmadam kan natuurlijk niet uit een serie die aan haar is gewijd verdwijn, can she. Hoewel actrice Devos in meerdere bekende dingen heeft gespeeld, is ze het meest bekend van haar rol als Jeanne. Jeanne staat bekend om haar levendige persoonlijkheid en haar typische uitdrukkingen. Ze is vaak dé bron van humor in de serie, met haar eigenzinnige opmerkingen en grappige interacties met de andere personages. Jeanne is een geliefd personage onder fans van de show vanwege haar charmante en komische optredens. Sadly moeten we met het einde van de serie afscheid nemen van Jeanne.

Hoofdpersonage Jef Liegooghe

Jaren actief: 1991 – 2024 (alle seizoenen)
Gespeeld door: Mark Verstraete

In de serie de man van, maar in principe heeft hij net zo’n belangrijke rol als Jeanne zelf. Hij is een vriendelijke en joviale man, maar soms ook een tikkeltje verstrooid. Verder heeft hij twee linkerhanden, wat leidt tot veel klunzige acties, waar de kijker over het algemeen toch wel om moet lachen. Jef wordt vertolkt door acteur Mark Verstraete, wie overigens een echt multitalent is. Want, naast het feit dat hij heel goed acteert, kan hij ook heel goed schilderen. Hij heeft er zelfs een studie in afgerond. Wie had dat gedacht, want dat is totaal niet wat hij als personage Jef laat zien, haha!

Hoofdpersonage Odilon Bonheur

Jaren actief: 1991 – 2012
Gespeeld door: Odilon Mortier

Odilon Bonheur (het personage dus) speelde in de serie de huisvriend van de familie Liefooghe. Deze vrij naïeve gevangeniscipier was een echte aanwinst voor de serie. Helaas kampte acteur Mortier op het laatst steeds meer met zijn gezondheid. Hij stapte uit de serie en niet veel later overleed Mortier. Omdat de producenten Mortier zo onvervangbaar vonden, hebben ze ervoor gekozen om het personage volledig uit de serie te laten. Er zou niemand zijn geweest die Odilon Bonheur perfecter had kunnen vertolken dan Mortier zelf. Mooi, maar ook wel droevig, als je er zo over nadenkt.

Studenten

Een groep belangrijke personages uit deze serie, zijn natuurlijk degene die de kotten bewonen, oftewel, de studenten. Als we het correct hebben, zijn er door de jaren heen al bijna dertig studenten geweest. In veel seizoenen waren (bijna) alle kotten bezet en varieerde de groep van studenten geologie en geneeskunde tot aan kinesitherapie en kleuteronderwijs. Met andere woorden, de groep was gevarieerd. Er waren studenten die de kantjes ervan afliepen en studenten die dagen en nachten lang bezig waren met studeren. Wauw, wat hebben we soms om hen moeten lachen zeg.

Vaste bijrollen

Meerdere collega’s van Jef, Jos Dockx of Madame Hulpiau; het waren allemaal personages die je op regelmatige basis wel in de serie zag terugkomen. Overigens speelden ze lang niet in alle afleveringen, maar in zekere zin leerde je ze toch wel een beetje kennen. Toch wel knap dat in zo’n gevarieerde cast, toch nog een aantal vaste gezichten terugkwamen, nietwaar?

Conclusie

Jammer genoeg is De Kotmadame vanaf medio 2024 verleden tijd. Over tien jaar denk je misschien nog eens terug aan de serie en denk je er wellicht over na hoe het was geweest als de serie nog zou bestaan. Echter vergis je je er misschien in dat de hoofdpersonages ook steeds ouder worden. Op een gegeven moment is het ook tijd voor hen om ‘afscheid te nemen’, als je begrijpt wat we bedoelen. Enfin, we hopen dat je hebt genoten van alle informatie uit deze blog en dat we je de volgende keer weer terugzien voor het bespreken van misschien wel een andere cast. Tot dan!

0 Gedeeld
Gerelateerd