Sven Pichal: partner, vrijlating, rechtszaak en meer

0 Gedeeld
0
0
0

En ineens staat je wereld op z’n kop. Zo, omdat je in het verleden keuzes hebt gemaakt, die eigenlijk niet oké zijn. Maar goed, zo lang als het duurde, ging het wel goed, kon je gewoon werken, verder leven en was er niets aan de hand. Tot die bewuste dag in augustus, dus.

We hebben het natuurlijk over het moment in augustus, toen oud radio- en televisiefiguur van VRT Sven Pichal werd aangehouden op verdenking van bezit en het verspreiden van beelden van seksueel kindermisbruik. Niet mis, als je het ons vraagt. Echter was hij niet de enige die toen werd aangehouden, maar wel de enige van wie de volledige naam over het internet yeet. Hoe alles zit, lees je in deze blog.

Wie is Sven Pichal?

Sven Pichal is (of eigenlijk was) een radio- en telvisiefiguur bij VRT. Hij presenteerde onder andere het mateloos populaire programma ‘De Inspecteur’. Dit was hét programma waarin Pichal je van van allerlei antwoorden bezorgde over consumententips, -vragen en -problemen. Pichal, de man met lichtblonde haren en een aantrekkelijke glimlach, was geliefd bij velen in Vlaanderen, tot het ‘noodlot’ toesloeg.

Wat bleek? Op die bewuste dag in augustus werden er meerder mannen aangehouden in een zaak omtrent beelden van kindermisbruik.

Drie personen, maar één naam

In eerste instantie werden er vijf mannen aangehouden. Echter werden twee mannen als snel weer vrijgelaten, omdat zij ‘slechts’ pornografisch beeldmateriaal bezaten, maar er verder niets mee deden. De andere drie mannen, waren de volgende:

  • Sven Pichal: verdacht om het verspreiden en bezitten van beelden van seksueel kindermisbruik (al sinds 2014). Evenals het bezit van enkele designerdrugs die in de locker op het VRT-kantoor werden gevonden.
  • Benoit D.: verdacht en veroordeeld om het verspreiden en bezitten van beelden van seksueel kindermisbruik. En het misbruiken van twee jongens van respectievelijk 14 en 16 jaar, waarbij hij de kinderen ook nog in contact bracht met alcohol en drugs.
  • Reuben D.B.: verdacht om het verspreiden en bezitten van beelden van seksueel kindermisbruik.

Zoals je ziet is alleen de naam van Sven Pichal volledig genoemd. De reden daarvoor zou zijn dat zijn dat Pichal een publiekelijk figuur met maatschappelijke functie was. Bovendien is de aanklacht dermate erg, dat ook dit een grote maatschappelijke indruk achterlaat. De andere twee personen zijn anoniem en niet bekend. Hun identiteit wordt als het ware wel beschermd.

Vrijlating en beoordeling

Inmiddels heeft er op juridisch gebied veel plaatsgevonden. Zo zijn enkele zaken al zo goed als afgerond (afgezien van een eventueel hoger beroep), lopen sommige van de verdachten op ‘semi-vrije voeten’, maar zijn sommige zaken nog levendiger dan ooit. Wat de precieze voortgang van de zaken is, vinden we niet heel relevant om te vermelden. Bekijk een willekeurige krant en je zal de benodigde informatie wel vinden.

Partner

Waar we stiekem veel nieuwsgieriger zijn, is hoe het met de partner van Pichal zit. Pichal was, voorafgaand aan het hele gebeuren, al jarenlang samen met vriend Kristof Demasure. Samen met hem heeft hij de zorgwens (geen kinderwens) waargemaakt door twee pleegkinderen in huis te nemen. Net nadat het bericht in augustus 2023 naar buiten werd gebracht, werd er op X (voormalig twitter) direct de vraag gesteld of Demasure niet iets had kunnen merken aan Pichal. Maar goed, dat zullen we waarschijnlijk nooit weten. We hopen in elk geval dat beide personen met rust worden gelaten en voortleven onder de omstandigheden die aan hen toebedeeld zijn.

Wat overigens wel duidelijk was, was dat het schuldbesef en schuldinzicht bij Pichal mega groot waren, op. het moment dat hij uit de gevangenis werd vrijgelaten.

Familie

Verder zou het voor de familie van Pichal en de andere verdachten ook een vreselijke situatie moeten zijn (geweest). Ineens is duidelijk dat je zoon, je broer, je familielid een ernstig misdrijf heeft gepleegd. Een die eigenlijk niet te rechtvaardigen is en al helemaal niet wanneer je zelf de zorg voor de kinderen draagt. Ook voor hen hebben we de hoop dat ze in privacy alles hebben kunnen verwerken en dat de komende tijd ook nog mogen doen. Soms leeft de rechtszaak namelijk ineens weer op en wordt het op alle media herhaald en herhaald.

Conclusie

Dus, gezien de huidige situatie vinden we het niet heel relevant om in te gaan op wie Pichal was vóór dit allemaal plaatsvond. We zouden zeggen: laat de zaak lekker met rust en als je er niet direct mee bent betrokken, kan je het beter loslaten. En je dus focussen op het positieve in het leven. Niet dat dit volledig genegeerd moet worden, maar nu het onder de aandacht ligt van justitie, is het wel even goed zo, isn’t it?

0 Gedeeld
Gerelateerd