Pijn bij inademen rechts: een teken voor problemen?

0 Shares
0
0
0

Niets is zo vervelend dat je ineens last krijgt van van allerlei kwaaltjes. Zit je dan, terwijl je niks hebt gedaan, met een pijn wanneer je inademend. Een pijn die vervelend is, lang aanhoudt en, niet geheel onbelangrijk, niet lijkt weg te gaan.

Mocht je slechts bij één ademteug wat last hebben van de rechterkant van je lichaam, dan is dat niet per definitie een reden tot paniek. Sterker nog, het kan best zijn dat je per ongeluk je spieren verkeerd hebt aangespannen en daar de nadelen van ondervindt. Pas als het aanhoudt en mogelijk in combinatie met andere klachten voorkomt, is het tijd om aan de bel te trekken.

Let op: ervaar je een drukkende pijn (op je borst) in combinatie met koorts, pijnen in de rest van je lichaam, zweten en misselijkheid? Neem zo spoedig als mogelijk contact op met een arts of andere medisch professional.

Symptomen

Om zeker te weten of we het wel over hetzelfde ‘probleem hebben’ willen we het eerst hebben over de symptomen die je mogelijk hebt. Dit zal kunnen variëren tussen:

  • een drukkend gevoel op de borst (elke keer als je inademt, voel je aan de rechterkant van je lichaam een drukkend gevoel, wat op den duur ook pijn kan doen)
  • een stekende pijn aan ribben de tijdens de inademing (ribben hebben meer te maken met je ademhaling dan je denkt)
  • pijn aan de spieren rondom de borstkas (heb maar een verkeerde houding en dit kan al een boosdoener zijn)
  • moeite met ademhalen (door een aandoening aan de longen)

We kunnen in principe de lijst van symptomen eindeloos lang maken, maar om te voorkomen dat je verdrinkt in de mogelijkheden, houden we het voor nu hierbij.

Oorzaken

Na de symptomen komen natuurlijk de… oorzaken! Wat kan er met je aan de hand zijn waardoor je last ervaart van pijn bij het inademen aan de rechter kant van je lichaam.

#1 Stress

Stress is een ernstige boosdoener als het gaat om problemen bij het ademen. Je ademhaling versnelt, wordt oppervlakkiger en kan uiteindelijk zelfs leiden tot hyperventileren, kortademigheid en een gevoel van verstikking. Die gevolgen op zichzelf zouden dan kunnen weer leiden tot een pijnlijk gevoel bij het inademen, zowel aan de linker als rechterkant van je lichaam. Het is misschien erg vervelend, maar uiteindelijk is het wel iets dat je kan reguleren. Probeer diepe ademhalingsoefeningen, mindfulness en ontspanningstechnieken.

#2 Longen

Het zou ook kunnen zijn dat je in je rechter long een ontsteking of andere aandoening hebt opgelopen, waardoor het pijn doet met ademen. Mocht je een probleem hebben aan de longen, dan is het sowieso noodzakelijk om contact op te nemen met een medisch professional. Waarschijnlijk ben je in het geval van een longontsteking ook al zo ziek, dat je al wel iets tegen dat gevoel hebt gekregen.

#3 Ribben

Wist je dat tussen de ribben die je borstkas vormen, spieren zitten? Deze spieren maken het mogelijk dat je ribben op en neer bewegen, waardoor je longen zich kunnen vullen en dus dat je kan ademhalen. Mocht het zo zijn dat je aan die ribben een kneuzing of breuk hebt opgelopen, dan is het logisch dat het ademhalen steekt. Bij pijn aan de rechterkant kan je er dan vanuit gaan dat er iets aan de rechterkant van je ribbenkast mankeert.

#4 Houding

Stel je voor, je zit dagenlang op kantoor in een verkeerde houding. Op den duur gaan de spieren in je romp dat compenseren, om je toch ‘comfortabel’ te laten zitten. Gezien er ook spieren in je borstkast zitten die invloed hebben op je ademhaling, zal vanuit daar ook pijn ontstaan. Deze spieren raken op den duur wellicht geïrriteerd en bij elke inademing, ofwel het aantrekken van de spieren, voel je dat.

Wanneer zoek je medische hulp?

Dus, als de pijn ernstig is, langdurig aanhoudt, gepaard gaat met andere symptomen zoals kortademigheid of koorts, of als je je ongerust maakt over de pijn, is het belangrijk om een ​​arts te raadplegen voor een grondige evaluatie en passende behandeling. Wees je ervan bewust dat de zorg in België in die zin dusdanig goed is geregeld, dat je vrijwel altijd terecht kan. En onthoud, pijn is iets relatiefs. Je moet dus niet denken dat je je aanstelt: als jij in paniek raakt van de aanhoudende pijn, zoek dan hulp! Don’t be ashamed, man (or girl or them).

Conclusie

Pijn bij het inademen aan de rechterkant van de borstkas dient serieus genomen te worden. Dit symptoom kan verschillende oorzaken hebben, van mild tot ernstig. Het is belangrijk om medische hulp te zoeken om de exacte oorzaak vast te stellen. Afhankelijk van die oorzaak, zal een passende behandeling aan je worden aangeraden in de vorm van medicijnen of andere middelen. Het negeren van deze pijn kan in ieder geval leiden tot complicaties en op den duur een verslechtering van de gezondheidstoestand. Mocht je slechts één keer deze pijn ervaren, dan hoef je natuurlijk niet direct actie te ondernemen. Met andere woorden: dan is het geen probleem.

0 Shares
You May Also Like