Vroeger, toen niet alles beter was, maar net als in deze tijd, wel degelijk werd gespeeld met speelgoed, bestond er ander speelgoed dan nu. Althans, sommig speelgoed van vroeger zal je vandaag de dag nog kennen, ander speelgoed is al lang uit de assortimenten gehaald.
In deze blog nemen we je mee op een nostalgische trip. Een trip naar het verleden, want we gaan bekijken wat er vroeger allemaal qua speelgoed was. Hoe lang geleden ‘vroeger’ is, zal per item variëren. Laten we het er in ieder geval op houden dat we niet over speelgoed spreken van vorig jaar, als je begrijpt wat we bedoelen. We wensen je alvast veel speelplezier en zijn benieuwd of het voor jou ook zo nostalgisch aanvoelde!
#1 Op blikken lopen
Goed voor het creëren van evenwicht en misschien nog wel beter voor de ontwikkeling van een degelijke motoriek. We hebben het over, wat je vandaag de dag kent als, kloslopen. Waar je tegenwoordig op plastic loopt, werd dat vroeger met conservenblikken gedaan. Dan boorde je twee gaatjes in de zijkant, stak er een touw doorheen, et voilà, gaan met die banaan. Leuk gerecycled, maar we denken toch dat de huidige klossen wat langer meegaan.
#2 Jodelbaan
Je gooit er bovenin een balletje (knikker) en in deze zoeft binnen no time naar beneden. Een jodelbaan is daarmee een klassiek voorbeeld van zogeheten ‘houten speelgoed’. Het gaat lang mee, het kan tegen een stootje en met verf kan je het leuke kleurtjes geven. Mensen die nu met pensioen gaan, zullen hier ook nog mee hebben gespeeld in hun jeugd, dus moet je nagaan hoe oud zo’n baan eigenlijk is. Overigens is het niet heel complex, dus er kan al op jonge leeftijd mee worden gespeeld. Een driejarige zou dit graag als cadeau krijgen, denken wij.
#3 Stelten
Een beetje uit het straatje van de nummer 1 in deze lijst: stelten. Als we het ons goed herinneren in steltlopen oorspronkelijk bedacht om over het ondergelopen land te lopen. Later werd het meer een vorm van acrobatiek, waar er tot op wel 4 meter hoge stelten werd gelopen. Het paste in de folklore van toen en er zijn talloze mensen die hier ontzettend van hebben genoten. Vaak zie je de dingen nog wel in het buitenspeelgoed assortiment op basisscholen. Zo leeft de traditie toch nog voort. Mooi, nietwaar?
#4 Touwspel met handen
Met slechts een touwtje kon een kind zich tijdenlang vermaken. De bedoeling was, was dat je met een touwtje, die je aan elkaar had geknoopt, de mooiste figuren ging maken. Een van de meest klassieke voorbeelden was natuurlijk de kop en schotel. Het was iets dat je gemakkelijk tussendoor deed en waarvan het relatief simpel was om er beter in te worden. Grappig genoeg zijn er vandaag de dag bedrijven die speciale touwtjes verkopen, alsof het een heel geavanceerd stuk speelgoed is. Ach, dat die touwtjes kleurtjes hebben, draagt natuurlijk enorm bij aan de verkoop.
#5 Ganzenbord
Ganzenbord is een bordspel met een dobbelsteen en pionnen. Spelers bewegen zich voort door het rollen van de dobbelsteen. Sommige vakjes doen niks, andere hebben juist speciale effecten. Anyway, het uiteindelijk doel is om als eerste het eindvak te bereiken. Het spel is leuk voor zowel kinderen als volwassenen en bestaat al ontzettend lang. Zo zou in het in 1640 al voor het eerst in Nederland zijn gesignaleerd. Wauw! Dat is pas écht iets van vroeger, toch?
#6 Fietsjes
Oók zoiets wat je veelal op kleuterpleinen van de basisschool ziet voorbijkomen: fietsjes. De metalen gevaartes fietsen eigenlijk voor geen meter, maar voor jonge kinderen het fantastisch om mee te spelen. De fietsjes kunnen wel tegen een stootje, je moet enorm hard trappen en het sturen is in eerste instantie wat ingewikkeld, omdat aan dat betreffende wiel de trappers zijn gemonteerd. Enfin, de gemiddelde kleuter zal je er erg blij mee maken, met zo’n fietsje.
#7 Draaidoosje
Tja, we snappen wel dat kinderen hier uren aan konden blijven draaien. Draaide je langzaam, dan kwam het geluid er klank voor klank uit. Mocht je even heel hard draaien, dan kwam het geluid er met een rotgang uit en klonk het eigenlijk helemaal nergens aan. Telkens weer opnieuw zocht je naar de beste snelheid, om het zo fantastisch mogelijk te laten klinken. Als je niet aan het draaien was, kon je altijd nog je tijden laten fascineren door de afbeeldingen die erop stonden. Ook die zijn erg kenmerkend voor vroeger, vind je niet?
#8 Zweeptol
Een zweeptol werkt door een touwtje strak om de tol te wikkelen en het uiteinde snel uit te trekken. Door het touw strak te houden en snel te trekken, wordt de tol met een draaiende beweging gelanceerd. De tol blijft draaien zolang er genoeg momentum is. Voor een kind van nu zal het er misschien niet kleurrijk genoeg uitzien, maar in praktijk vinden wij dit zeker een soort speelgoed wat ontzettend leuk is om mee te spelen. Lekker op de stoep voor het huis een beetje tollen. Niets is toch leuker dan dat?
Conclusie
Speelgoed van vroeger roept nostalgische gevoelens op en heeft een tijdloze aantrekkingskracht. Het brengt herinneringen terug aan eenvoudiger tijden, waarin creativiteit en verbeeldingskracht centraal stonden. Door terug te kijken op het speelgoed van vroeger, realiseren we ons de waarde van eenvoudige vreugde en het belang van ongestructureerd spel. Het herontdekken van deze klassiekers kan een waardevolle ervaring zijn voor zowel volwassenen als kinderen, waarbij we hopen dat de kinderen geënthousiasmeerd raken om er ook mee te gaan spelen!