Lars Kepler boeken: de juiste volgorde

0 Shares
0
0
0

De naam Lars Kepler zou mogelijk gebaseerd zijn op een combinatie van twee andere, bekende namen. Het betreft in dat geval Stieg Larsson en Johannes Keppler. De inmiddels overleden Larsson was een Zweedse journalist en schrijver en zou je met name kunnen kennen van de Millennium-triologie, bestaande uit ‘Mannen die vrouwen haten’, ‘ De vrouw die met vuur speelde’ en ‘Gerechtigheid’. Johannes Kepler was een Duitse astronoom, wiskundige en astroloog die leefde in de 16e en 17e eeuw. Hij staat bekend om zijn wetten van de planeetbeweging, die een cruciale bijdrage leverden aan het begrip van het zonnestelsel.

Maar goed, het is leuk dat we zulke informatie aan je kunnen mededelen, maar dat zegt natuurlijk niks over wie Lars Kepler is. Althans, niets over wie er achter dit pseudoniem schuilt. Want, inderdaad, Lars Kepler is een pseudoniem voor een schrijversechtpaar. Welke boeken zij hebben geschreven, wie dat echtpaar is en wat de juiste volgorde is om hun boeken in te lezen, zal je lezen in deze blog. Begin je gauw met lezen? Dan kan je snel beslissen of je de boeken van Kepler wil lezen.

Wie is Lars Kepler?

We starten met het antwoord op de vraag wie Lars Kepler is. Zoals je in ieder geval al weet is Lars Kepler geen individu, maar het pseudoniem van een Zweeds auteursduo. Het zijn Alexander Ahndoril en Alexandra Coelho Ahndoril. Eigenlijk hebben ze de meeste bekendheid vergaard met de Joona Linna-serie. Het betreft een hoop misdaadthrillers: een genre waar nog veel meer Scandinavische schrijvers in uitblinken.

Hun boeken staan bekend om hun meeslepende verhaallijnen, spannende plotwendingen en gelaagde personages. Lars Kepler’s werk is vertaald in ontzettend veel talen en heeft wereldwijd succes en erkenning gekregen, maar dat wist je misschien al wel.

Juiste volgorde boeken

Het is niet zo dat het schrijverskoppel honderden boeken heeft geschreven. Sterker nog, het zijn er, voor zover wij weten, ‘maar’ tien. De meeste boeken maken onderdeel uit van de Joona Linna-serie. Joona Linna is een inspecteur wie een complex personage is met een fascinerende achtergrond. In de serie wordt Linna vaak geconfronteerd met ingewikkelde misdaden, van moorden tot ontvoeringen. Het is aan hem en zijn scherpe geest en vastberadenheid om de waarheid te achterhalen. De boeken in de serie, die we hieronder voor je op een rijtje gezet hebben, zijn rijk aan plotwendingen, intrigerende personages en meeslepende verhaallijnen. Niet alle boeken worden met dezelfde waardering ontvangen, maar dat hoeft natuurlijk ook niet.

 1. Hypnose – 2010
  (Hypnotisören)
 2. Contract – 2011
  (Paganinikontrakten)
 3. Getuige – 2012
  (Eldvittnet)
 4. Slaap – 2013
  (Sandmannen)
 5. Stalker – 2014
  (Stalker)
 6. Jager – 2016
  (Jägeren)
 7. Lazarus – 2018
  (Lazarus)
 8. Spiegelman – 2020
  (Spegelmannen)
 9. Spin – 2022
  (Spindeln)

Je hoeft de boeken in principe niet in deze volgorde te lezen. Althans, als je slechts besluit om er eentje te lezen, dan heb je niet per definitie de voorkennis van andere boeken nodig om alles te begrijpen. Echter is het wel leuker om het op die manier te doen. Je maakt langzamerhand kennis met de schrijfstijl, ziet Linna door de boeken heen ontwikkelen en krijgt steeds meer het idee van waar de boeken overgaan.

Een tiende boek

In 2015 verscheen een boek dat niks met de Joona Linna-serie te maken heeft, genaamd Playground. Het verhaal is voor een gedeelte gebaseerd op de ervaringen van de vader van Alexandra. Hij maakte een bijna-doodervaring mee, waar hij zich ineens in Azië bevond, terwijl hij daar eigenlijk nog nooit was geweest.

In Playground is het hoofdpersonage is Zweedse, vrouwelijke militair wie tijdens een hartstilstand krijgt en zich ineens in een Chinese havenstad begeeft. Een interessant verhaal, maar ook een verhaal waar de meningen van lezers over verdeeld zijn. Ach, om het echt te weten, zouden we je aanraden om het zelf te gaan lezen. Als je slim bent doe je dat nadat je alle Joona Linna-serie hebt gelezen, omdat het absoluut niet hetzelfde is in meerdere opzichten. Dan weet je dat alvast.

Conclusie

De boeken van Lars Kepler, het Zweedse auteursduo bestaande uit Alexander Ahndoril en Alexandra Coelho Ahndoril, volgen een opwindende reeks misdaadthrillers met de inspecteur Joona Linna als centraal personage. Elk boek brengt lezers tot een staat waarin ze niet kunnen stoppen met lezen. Het schrijversduo is erg populair en lijkt nog niet te zijn gestopt met schrijven, dus we zijn benieuwd naar een tiende boek in de serie. Een tiende boek zelf bestaat, zoals je nu weet, al.

0 Shares
You May Also Like