Zo houd je je huis netjes met ADHD: praktische tips voor jouw inrichting

0 Gedeeld
0
0
0

Heb je ook vaak het gevoel dat je huis een chaos is en weet je niet waar je moet beginnen met het oplossen van dit probleem? Als je ADHD hebt, herken je dit vast: rommel lijkt zich vanzelf op te stapelen. Opruimen voelt als een onmogelijke taak. Maar wat als ik je vertel dat er manieren zijn om je huis zo in te richten dat het opruimen makkelijker wordt? In dit artikel ontdek je simpele aanpassingen waarmee je jouw huis overzichtelijk houdt – zonder je overweldigd te voelen.

Planken boven lades: waarom spullen in het zicht houden beter werkt

Veel mensen vertrouwen op kasten en lades om hun huis netjes te houden. Maar als je ADHD hebt, werkt dit juist niet. Iets moet in het zicht blijven staan, omdat je er nog iets mee moet doen. Anders vergeet je dat. Maar zolang deze taak niet is gebeurd, kun je andere dingen ook niet afronden. Hierdoor blijft alles liggen en stapelt de rommel zich op.

Daarom zijn planken en open kasten voor jou een betere oplossing. Kies bijvoorbeeld voor een vakken kast van steigerhout in de keuken, woonkamer of andere ruimte waar je vaak bent. Zo houd je spullen in het zicht, zonder dat ze in de weg staan, en vergeet je ze niet.

Kies voor een inrichting die voor jou werkt, niet voor anderen

Misschien ben je gewend om te denken dat er een ‘juiste’ manier is om je huis in te richten. Maar als die opstelling voor jou niet werkt, waarom zou je je er dan aan vasthouden? Het is misschien normaal om een wasmand in de badkamer of slaapkamer te hebben, maar als je die in de woonkamer zet en dat ervoor zorgt dat je de was wél doet, dan moet dat gewoon kunnen. Het is jouw huis en er is geen goed of fout als het gaat om hoe jij het inricht. Sommige mensen vinden het zelfs fijn om hun bed beneden te zetten, omdat ‘s avonds na een overprikkelende dag naar boven gaan teveel moeite kost. Let in zo’n geval wel op dat je je slaapruimte van je normale zitruimte scheidt. Het is bijvoorbeeld beter om je loungebank van steigerhout in de zithoek te laten staan en bijvoorbeeld je eettafel door een bed te vervangen – als je dat nodig lijkt – dan om in je zithoek een bed neer te zetten.

Less is more: voorkom prikkels in je interieur

Als je snel overprikkeld raakt, kunnen felle kleuren en drukke patronen in je interieur al snel teveel worden. Houd het daarom rustig en neutraal. Misschien is het je al opgevallen dat we het in dit artikel vaak over steigerhout hebben. Dat is niet zonder reden: steigerhout is niet alleen mooi en duurzaam, maar door de neutrale kleur zorgt het voor een rustige basis in je huis. Perfect om overprikkeling te voorkomen.

Op VanLonden.com vind je verschillende open meubels waarmee je je spullen netjes en overzichtelijk kunt opbergen. Wil je inspiratie opdoen? Bezoek dan zeker de website van deze meubelspecialist.

0 Gedeeld
Gerelateerd