Het vermogen van Martin van den Brink, Mister ASML

0 Gedeeld
0
0
0

Mister ASML, wie van de lts, via de mts en hts uiteindelijk bij de UT, niet te verwarren met de TU, belandde. Een technische natuurkundige van wie nooit iemand had gedacht dat hij een van de meest toonaangevende mannen in de industrie werd. En toch, toch deed hij wat eigenlijk heel Nederland nooit had durven dromen. ASML is namelijk de wereldmarktleider in computerchips. In deze blog zullen we vertellen over zijn werk en over het vermogen wat hij ermee heeft vergaard. Lees je mee?

Wie is Martin van den Brink?

Van den Brink begon ooit zijn carrière bij ASML in 1984, nadat hij Elektrotechniek en Natuurkunde had gestudeerd aan respectievelijk HTS en de Universiteit Twente. Op jonge leeftijd raakte hij betrokken bij de oprichting van ASML en heeft een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van geavanceerde lithografietechnologieën. Onder zijn leiding heeft ASML zich ontwikkeld tot een dominante speler in de markt voor extreme ultraviolet (EUV) lithografie, een technologie die essentieel is voor de productie van de nieuwste generatie microchip.

Voor jaren, nog net in de vorige eeuw, was hij Vicepresident technology. Niet veel later veranderde zijn functie naar Chief technology officer. Bij die laatste functie is hij verantwoordelijk voor innovatie. Sinds medio 2024 is hij gestopt met werken en is hij met welverdiend pensioen.

Vermogen en meer

Van den Brink heeft diverse prestigieuze onderscheidingen ontvangen voor zijn werk, waaronder de IEEE Cledo Brunetti Award, de Robert N. Noyce Medal en een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. Bovendien is hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw​.

Tijdens zijn carrière stond hij bekend om zijn vermogen om technologische uitdagingen te overwinnen en samenwerking te bevorderen, zowel binnen het bedrijf als met externe partners. Een voorbeeld hiervan is de succesvolle samenwerking met de Duitse lensfabrikant Carl Zeiss​. Zijn leiderschap en visie hebben ASML geholpen om een ​​wereldleider te worden in de halfgeleiderindustrie. Je snapt wel als we zeggen dat hij daarbij een enorm salaris heeft genoten. Hoe hoog dat dan is geweest, weet natuurlijk niemand. Bovendien moet je niet vergeten dat er ook nog sprake van bonussen kan zijn geweest. In elk geval zou het niet gek zijn als Van Den Brink miljonair is.

Conclusie

Wij vinden het vooral heel interessant van wat Van den Brink zelf allemaal heeft bereikt. Waar hij als jongetje met dyslexie in het schoolsysteem van nu, zoals hij zelf zegt, nooit zover had kunnen komen, had hij eigenlijk destijds ook al iedereens ogen doen verbazen. Een klein jongetje met doorzettingsvermogen en het vermogen om het werken met zijn handen om te zetten naar kennis en kunde op wereldniveau. Petje af voor hem, zouden we zeggen.

0 Gedeeld
Gerelateerd