Steeds meer mensen dromen van een eenvoudiger leven met minder spullen, meer rust en meer natuur. Een tiny house sluit daar perfect bij aan. Maar als je echt de overstap wil maken naar fulltime tiny living, rijst vaak de vraag: “Mag dat eigenlijk wel? Kan ik permanent in een tiny house wonen in België?”
Het korte antwoord? Ja, het is mogelijk, maar er zijn een paar belangrijke voorwaarden.
Hoe zit het juridisch in België?
In België is permanent wonen in een tiny house vandaag nog geen vanzelfsprekendheid. De regelgeving hangt af van verschillende factoren, zoals de regio waar je woont, het type tiny house dat je kiest en vooral: de bestemming van het stuk grond waarop je wil wonen.
De wet maakt namelijk een onderscheid tussen:
- Tijdelijk verblijf (bijvoorbeeld als vakantiewoning of B&B)
- Permanente bewoning (waar je je officieel domicilieert)
Sinds enkele jaren is er in Vlaanderen wat meer ruimte voor alternatieve woonvormen, waaronder tiny houses. In bepaalde gemeenten zijn er pilootprojecten of duidelijke richtlijnen. In Wallonië en Brussel is de regelgeving doorgaans wat strikter en vaak minder transparant.
Wat bepaalt of jij er mag wonen?
Permanent in een tiny house wonen, hangt af van drie belangrijke elementen:
1. De bestemming van het terrein
Elk perceel in België heeft een bestemmingsplan. Als de grond bestemd is als woongebied, heb je meer kans op een vergunning voor een tiny house. Grond in landbouwgebied, natuurgebied of recreatiezone is vaak lastiger, al bestaan er uitzonderingen of tijdelijke toelatingen.
2. Mobiel of vast tiny house
Een tiny house op wielen valt juridisch onder een mobiel verblijf, zoals een caravan. Dat kan handig zijn voor tijdelijk verblijf, maar permanent wonen is dan minder evident. Een tiny house op fundering wordt sneller als volwaardige woning erkend, zeker als het voldoet aan de bouwvoorschriften.
3. Voorzieningen en domicilie
Om ergens officieel te kunnen wonen, moet je tiny house voorzien zijn van water, elektriciteit, sanitair en moet je er je domicilie kunnen plaatsen. Gemeenten kijken ook naar brandveiligheid, stabiliteit en comfort.
Tips als jij permanent wil wonen in een tiny house
Wil je de stap zetten naar een fulltime leven in je tiny house? Dan is een goede voorbereiding belangrijk. Hier zijn enkele tips:
Spreek met je gemeente
Informeer bij de stedenbouwkundige dienst of jouw plannen mogelijk zijn op het gekozen gebied. Elke gemeente hanteert eigen regels en interpretaties.
Kies een ervaren partner
Bij My Tiny House begeleiden we klanten niet alleen bij het ontwerp en de bouw, maar ook bij de administratieve en juridische kant. Zo weet je precies wat kan, wat mag en welke stappen je moet zetten.
Denk vooruit
Bekijk je project niet als een campingoplossing, maar als een volwaardige woning. Een goed plan, duidelijke aanvraag en duurzame aanpak verhogen je kans op goedkeuring aanzienlijk.
Permanent wonen in een tiny house? Het kan.
Er bestaan vandaag al verschillende succesvolle voorbeelden van mensen die in België permanent in hun tiny house wonen. Met de juiste locatie, vergunning en begeleiding is het perfect mogelijk om de stap te zetten naar een eenvoudiger leven.